пятница, 21 февраля 2014 г.

Verktøyene vi bruker – Clubbells

 

 Clubbells er ikke like kjent som kettlebells ennå, og Core Boot Camp er et av få steder i landet hvor man kan få kvalifisert opplæring i å trene med clubbells. På mange vis deler clubbells prinsipper med kettlebells, men har også viktige forskjeller som gjør at trening med disse klubbene gir store utfordringer og dermed også stort potensiale i forhold til både kettlebells og andre verktøy.

Clubbell er den moderne versjonen av mer tradisjonelle klubber for trening, og er utviklet av Scott Sonnon / RMAX. Designen og formen på clubbells gjør at man kan trene i bevegelsesplan man ellers ikke kan gjøre med annet verktøy, og treningen kan ha svært god helseeffekt hvis man bruker korrekt teknikk. Men det er også et teknisk vanskelig verktøy å bruke, så man bør få kvalifisert instruksjon for å trene optimalt og unngå skader.
Clubbells er et sentralt verktøy i både Circular Strength Tranining (CST) og TACFIT, to systemer som høster stadig mer anerkjennelse verden over. Core Boot Camp stiller med landets høyeste samlede kompetanse på clubbell-trening, med norges eneste CST-coacher Åsa Holtsmark og Øystein Sondrup som instruktører. Begge er direkte opplært av Scott Sonnon selv, og hans høyre hånd i Europa, Alberto Gallazzi.
I mai 2013 kommer Scott Sonnon til Core Boot Camp for å holde sertifisering i Circular Strength Traning (https://www.facebook.com/events/594344423924416/), og denne artikkelen vil også gi en liten innføring i hva som forventes av kunnskap og fysiske prestasjoner når det kommer til clubbells for dem som ønsker å delta på sertifiseringen.
Clubbell Ida
Bildet over viser TACFIT Field Instructor Ida Ødegaard gjøre side swing med 25 lb Clubbell.

Clubbells for komplett trening
Enkelt verktøy gir utfordrende øvelser, og dermed bedre resultater. Mange tror at clubbells er for lette til å gi noen vesentlig treningsbelastning, men da har de ikke prøvd denne treningen ordentlig. Det tar litt tid å få til teknikken i starten, og det er kanskje derfor mange trekker denne konklusjonen. Det er en tendens til at folk vil gjøre øvelser som er motorisk enkle og med høy belastning, men vi vil også gjerne gjøre øvelser som er mer komplekse for å gi større utfordringer til nervesystemet og hjernen. Trening med clubbells krever helkroppslig aktivering, og dermed er alle øvelser også trening for core eller kjernemuskulatur. Grepsstyrken trenes kraftig i mange øvelser, armer og skuldre trenes i et stort bevegelsesområde, og mange øvelser er virkelig ben-killere. I tillegg får man god belastning på kondisjonen, altså komplett trening med et enkelt verktøy, slik vi liker det på bootcampen.

Hva skiller clubbells fra kettlebells?
Grep
Kettlebells har et håndtak som kan hvile på skjelettstrukturen i hånda. De fleste kan holde en ganske tung kule slik uten at det føles veldig tungt for grepet. Clubbells har draget gjennom håndflata, og man må ved muskelkraft alene holde igjen, som om man holder i et tau som trekkes fra en. Ettersom grepet ofte er det svakeste ledd vil trening med clubbells være svært nyttig for å utvikle et sterkt grep og kraftige underarmer.
Tyngdepunkt
Som på kettlebells er tyngdepunktet ikke sentrert i grepet, men distansert fra dette. På clubbells har tyngdepunktet enda lenger avstand fra grepet, noe som gjør at en lettere vekt stiller større krav til utøveren. Hvor man med kettelbells gjerne jobber med 12, 14 og 16 kilo, vil en clubbell på bare 5 eller 7 kilo gi de samme personene store utfordringer. Vektarmen genererer ekstra kraft man må jobbe mot (eller med), uten at vekten på kubba i seg selv behøver å være så høy.
Form
Clubbells er designet til å beveges rundt kroppen. En av de største indikatorene på alderdom er immobilitet. For å bevare mobilitet når man eldes må man bruke mobiliteten. Regulær vekttrening er bra for utvikling av rå styrke, men øvelsene er ganske limiterte i bevegelsesplan. Kettlebells er mer variert, mens clubbells kan beveges trygt (med korrekt teknikk) rundt kroppen på vis man ikke kan gjøre med annet verktøy.
En fordel med clubbells i forhold til kettlebells er at de ikke hviler på underarmen. Mange som trener mye med kettlebells, som for eksempel konkurranseutøvere, kan i perioder slite med verkende underarmer. Man kan ha stor nytte av clubbell-trening som variasjon for å avlaste trykkpunktet på armene, men allikevel jobbe med komponenter og grepsstyrke som kan komme kettlebell-øvelsene til gode. I tillegg vil det større bevegelsesfriheten med clubbells føre til at man bygger komplementerende styrke i skuldre og armer.
En annen fordel med clubbells er hvor de belaster håndflata. Man kan hvile kettlebells-blemmene mens man trener clubbells, så en kombinasjon er ideell. Norges fremste kettlebell-utøver, Per Helge Fjørtoft, er også CST- og TACFIT-instruktør, og bruker clubbells i treninga si.

Clubbell teknikkurs hos Core Boot Camp
Søndag 17. februar klokken 1100-1400 holder vi clubbell teknikkurs for alle.
Se mer om kurset på Facebook: www.facebook.com/events/558353354175774
Påmelding via timeplanen vår: http://www.corebootcamp.no/?page_id=98

Forskjellige typer av klubber
Powerbats / powerclubs / clubbell-etterligninger
Mange av disse selges under navnet Clubbells, som er et registrert varmerke for RMAX. Det er derfor lett å bli lurt, og ikke få det man tror man kjøper. Men er ikke en klubbe en klubbe, selv om det er litt forskjell på utførelsen? Joda, forsåvidt. Du kan gjøre fornuftig trening med alle slags ting som veier litt. Men om du forsøker å gjøre clubbell-øvelser definert av Scott Sonnon / RMAX, som er den absolutt beste kilden (naturligvis, siden den originale clubbellen kommer derfra) til clubbell-trening, så risikerer du i beste fall å ikke få det utbyttet du forventer deg, i verste fall kan du rett og slett skade deg eller andre.
ikke_anbefalte_klubber
Bildet over viser Powerbats / Powerclubs samt noen klubber som hevdes å være clubbells. Vi kan absolutt ikke anbefale noen av disse typene.
Det er flere problemer med etterligningene:
Lengde – Mange av etterlingningene er mye kortere enn originalene. Det gjør at belastningen blir mindre under trening, og du må kanskje opp en vektklasse for å få samme treningseffektivitet. Det du sparte i penger på en rimeligere etterligning taper du da igjen i treningsutbytte, eller i penger fordi du kanskje må kjøpe en tyngre vekt i stedet. Forskjell i lengde betyr også endret bevegelsesmønster, det kan rett og slett være vanskeligere å få til mange av øvelsene korrekt, fordi tyngdepunktet er for nære grepet. Klubba kan mangle flyt når man svinger den. Dette kan spesielt merkes på mills og swipes.
Clubbell length
Bildet over viser forskjellen i lengde på en 6 kilos Powerclub og en 5 kilos TACFIT Clubbell. Treningsutbyttet vil være radikalt mye bedre med TACFIT-klubba, selv om den veier litt mindre.
Grep – Powerbats og powerclubs har helt glatt metall i grepet. For det første er clubbell-trening veldig krevende for grepet, og for det andre vil du ikke ha et stålprosjektil flyende avgårde. Slitne underarmer, svette håndflater, og et helt glatt metallhåndtak, det kan være en svært farlig kombinasjon.
Clubbell grip
Bildet over viser forskjelli teksturen i grepet. RMAX clubbells har ‘crincle finish’, TACFIT clubbells har serratert grep, mens Powerclubs har glatt metall uten tekstur. Du ser også forskjellen på knotten, som vi skal si litt om i neste punkt.
Knotten – Størrelsen på knotten er av stor betydning. På grunn av hvordan man griper vil knotten legge et press på håndleddet. Mange clubbell-etterligninger har alt for stor knott, noe som kan gjøre det veldig smertefullt, eventuelt på sikt skadelig, å trene med disse.
Clubbell knob
Bildene over viser tydelig hvordan den feildimensjonerte knotten på Powerclubs / Powerbats legger et ekstremt press på siden av håndleddet på alle øvelser hvor klubba er som en forlengelse av armen, det vil si alle swings, mills, torch og andre øvelser. Det kan faktisk være at du ikke klarer å utføre øvelsene i den mengden som er ønskelig på grunn av smerte ved presspunktet, som vil redusere grepsstyrken. Når disse klubbene i tillegg ikke har tekstur på grepsflaten vil dette kunne føre til en svært ubehagelig og potensielt farlig treningsøkt. Ikke la deg lure til å kjøpe disse typene av klubber, hold deg til RMAX / TACFIT clubbells for både maksimalt treningsutbytte og minimal skaderisiko.
Indian Clubs
Indian Clubs har vært mye brukt i tidligere tider, og er på vei tilbake igjen nå. Dette er veldig lette klubber i tre, som brukes mest for koordinasjons- og mobilitetstrening. Dette kan være veldig effektivt til sitt formål, da du kan som med clubbells bevege disse i alle plan rundt kroppen. Dog er vektene så lette at de ikke gir særlig belastning som en treningsform. Anbefales for mobilitet og restitusjonstrening.
Clubbell / Indian Club
RMAX Clubbells / TACFIT Clubbells
Dette er de originale Clubbells, slik Scott Sonnon og RMAX har utviklet dem. I Norge finnes de i to versjoner, de røde som er urethan-belagt, og de nye blå TACFIT clubbellene, som er kun et stykke dreid metall.
Begge disse typene har selvfølgelig riktige dimensjoner og størrelse på knott, samt en spesiell struktur på grepsflaten som gir økt grep.
Tacfit Clubbell set
Bildet over viser et komplett sett TACFIT clubbells fra 2.5 til 20 kilo. TACFIT clubbells er den aller nyeste versjonen av clubbells, og er også den beste vi har prøvd. Balansen og følelsen er veldig god, vekten er distribuert på et slik vis at klubba ‘flyter’ bedre i swing og mill. Spesielt på mill som er en veldig flytøvelse merker man forskjellen, det er som å sette seg inn i en dyrere bil med mindre støy og skrangling, men hvor det allikevel føles mer kraftfullt.
Det serraterte grepet gir bedre hold enn på andre clubbells, men er også noe hardere på håndflatene slik at man må herdes over tid.
Hva bruker vi på bootcampen?
Hos Core Boot Camp bruker vi selvfølgelig kun RMAX-godkjente clubbells.

Velge vekt på clubbells
Clubbells kommer i følgende standardvekter:
5 lb / 2.5 kg
10 lb / 5 kg
15 lb / 7 kg
20 lb / 10 kg
25 lb / 12 kg
35 lb / 15 kg (Mini Bruiser)
45 lb / 20 lg (Bruiser)
Den opprinnelige versjonen var produsert i USA, derfor oppgis vekten i pund. Den nye TACFIT clubbellen har vektangivelse i kilo.
Første råd: Ikke la deg lure av den lave vekten! Selv de tøffeste og sterkeste gutta kan risikere å bli kjørt i senk av en 7-kilos clubbell, hvis ikke man er vant til denne treningsformen.
En generell anbefaling er å starte med 10 lb / 5 kilo clubbells. Den lettere versjonen på 5 lb / 2.5 kilo kan bli for lett for mange øvelser der man svinger vekten. For å gjøre en svingende clubbell-øvelse rett må man bevege seg med og rundt vekten i sin bane, derfor må også klubba ha en viss tyngde. Den letteste klubba kan man gjøre nesten hva man vil med, det vil si at man kan styre banen helt med muskelkraft, og da er det vanskelig å få en naturlig svingbane. Dog skal det sies at den nye TACFIT-klubba på 2.5 kilo er den beste vi har prøvd med hensyn til dette, den kan faktisk svinges med godt resultat på grunn av konstruksjonen og balansen i klubba.
Noen menn i den mer veltrente klassen kan starte med 15 lb / 7 kilo clubbells, og dette er også standardvekten for menn for sertifisering til clubbell- eller cst-instruktør (for kvinner er det da 10 lb / 5 kg). Men for mange vil det allikevel være aktuelt med en lettere klubbe for mange øvelser.
For tohåndsøvelser der man holder en klubbe med to hender kan man ha en tyngre clubbell, 15 lb / 7 kilo for kvinner og 20 lb / 10 kilo for menn. Men ofte vil man trenge en lettere enn dette selv til tohåndsøvelser.
Clubbell Aasa
Bildet over: CST Coach, TACFIT Field Instructor og Core Boot Camp Class Instructor Åsa Holtsmark demonstrerer Flag Press med 20 lb clubbell.
Økningen i belastning fra en vektklasse til neste kan være enorm selv om vektforskjellen er liten. Det er de færreste som håndterer Mini Bruiser og Bruiser (15 og 20 kilo), og man skal ha bygget opp et veldig solid fundament før man begir seg ut på slike vekter.
Vår erfaring på bootcampen med mennesker som aldri har prøvd clubbells før er:
5 lb / 2.5 kilo brukes veldig sjeldent, kun til teknikkpreparering, rehabilitetstrening og enkelte spesielle øvelser.
De fleste kvinner og menn starter med 10 lb / 5 kilo, og jobber seg opp til 15 lb / 7 kilo på relativt lang tid med enhåndsøvelser.
På tohåndsøvelser vil de fleste starte på 10 lb / 5 kg eller 15 lb / 7 kg, og jobbe seg opp til 20 lb / 10 kg. Noen av de sterkeste (kvinner og menn) håndterer også 25 lb / 12 kilo på for eksempel gamma cast / shield cast.
På tohånds swing (mellom bena), som ligner mest på kettlebell swing, har vi hatt flere kvinner som har håndtert Bruiseren på 45 lb / 20 kilo i kortere intervaller, men dette er ikke en av de viktigste clubbell-øvelsene.
Moment og micro loading
En fordel med clubbells i forhold til kettlebells er at man kan få veldig bra utbytte av mange øvelser uten å ha så mange forskjellige vektklasser. Som vi påpekte i kettlebell-artikkelen vår er det veldig forskjell på hva man klarer å svinge og hva man klarer å presse av kettlebells, på clubbells jevner dette seg mer ut på grunn av momentet, vektarmen og belastningen på grepet. Clubbells kan beveges i et større hastighetsregister enn kettlebells, og siden en dobling i hastighet vil firedoble momentet er dette også en måte å justere belastningen på.
En annen fordel med clubbells er det som kalles micro loading. På en kettlebell vil belastningen være lik uansett hvordan man griper i håndtaket, på en clubbell kan man choke, det vil si å holde i håndtaket lenger bort fra knotten, for å redusere vektarmen og dermed belastningen. Altså en trinnløs justering av belastning bare ved å endre grep. Ulempen med å choke er at man får en del av håndtaket stikkende ut på den andre siden av hånda, på enkelte krevende øvelser som mills må man da være ekstra forsiktig for at ikke denne delen av håndtaket slår i kroppen eller hodet. På de fleste øvelsene fungerer choking helt utmerket for å redusere belastning.
To klubber?
I motsetning til kettlebells hvor man kommer veldig langt med bare en kule, vil man med clubbells gjerne ha to i samme størrelse for bruk samtidig. Kettlebell swing går mellom bena, enten med en eller to kuler, mens clubbell swing går på utsiden av kroppen. En klubbe i hver hånd gir en veldig fin belastning, og en av de store hovedøvelsene, double swipes, trenger man to klubber til.
Anbefaling for kjøp:
Kvinner: 2 stk 10 lb / 5 kilo
Menn: 2 stk 15 lb / 7 kilo
I tillegg kan man vurdere en tyngre clubbell for tohåndsgrep, og / eller en lettere for mer teknisk krevende øvelser.
Hvor kjøpe clubbells?
Clubbells kan du kjøpe gjennom RMAXs representant i Norge, Essence of the Spirit:www.essenceofthespirit.no. Clubbells kan enkelt sendes med Posten over hele landet. Det er også mulig å avtale tid for å komme innom forhandleren i Oslo og prøve forskjellige vekter for å finne hva som passer deg best.
Clubbell Elis


Hva man ikke skal gjøre med clubbells
Noen tror at disse er til å slå på dekk eller annet med som med en slegge. Det er ikke hva de er til! Man kan risikere å slå dem skjeve. En veldig kjent aktør innen annen trening demonstrerer faktisk dette i en clubbell-instruksjonsvideo han selger. Hverken dette eller teknikken på de andre øvelsene han demonstrerer anbefales.

Hva slags øvelser kan man gjøre med clubbells?
Som på kettlebells er swing en viktig øvelse, men enda viktigere er progresjonen av swing; swipes. Dette er en utrolig heftig øvelse som nesten kan sammenlignes med kettlebell longcycle på speed. Mill er en sideveis versjon av swipes, og utføres vanligvis med kun en klubbe. Dette er en lengre bevegelse og blir en mer rolig langkjøring i forhold til swipes, og man må virkelig fokusere på flyt og de mikrosekunder med hvile man kan få underveis i øvelsen. Hammerswing er også en standard, og foregår i et sideveis sirkulært plan foran kroppen og helt opp over hodet, med en klubbe og tohånds grep. En ekstremt krevende øvelse for core, torsjon, grep, arm lock og shoulder pack. Disse tre øvelsene sammen kalles Trial By Fire, og er eksamineringskrav for alle sertifiserte clubbell- og CST-instruktører.
I tillegg har vi mengder av forskjellige press, cast, pendulums, benøvelser osv. Variasjonen er nesten uendelig.

Комментариев нет:

Отправить комментарий